idajohanna

Kategori: Resemånad

Old Town San Diego innan hemfärd

Så var vi framme vid resemånadens sista dag, och därmed sista inlägg! Efter detta har jag officiellt bloggat färdigt om mitt äventyr som au pair och på resande fot i USA. Bara sådär ett halvår senare. Kanske kommer det nu dyka upp lite annat vardagsrelaterat på bloggen. Vi får väl se hur jag känner hehe...

 

Resemånad dag 25
Tisdag 19/7

Frukost ingick på hotellet, men var som väntat ingen höjdare. De som känner mig vet ju vad jag tycker om vitt bröd med sötat jordnötssmör, och varför inte lite sockriga flingor och sockrig juice till det? I vanlig ordning i USA alltså.

Vi promenerade bort till San Diego Old town som var så himla mysigt och så coooolt! Vi tittade på en massa historiska byggnader och det kändes verkligen som att gå i kulisserna till en Cowboy-film. Så trots att jag inte hade tid att se så mycket av San Diego när jag väl var där är jag så glad att jag i alla fall hann se Old Town! Rekommenderas! 

Det fanns en gammal smedja där två snälla farbröder visade oss "how it's done".

Det var lika många saker inomhus. Livrädd att välta något!

Courthouse/City Hall

Teater i parken.

Lycklig som ett barn i en godisbutik haha.

 

På vägen tillbaka från Old Town stannade vi och åt lunch på en sushirestaurang vilket kändes som ett bra slut på resan! Vi fixade dessutom så att Andreas kunde ta över mitt kontantkort till sin telefon och därmed ha tillgång till både gratis sms, samtal och internet. 

En uber tog oss till flygplatsen där vi sa hejdå och skiljdes åt. Andreas fortsatte resa på sitt håll, nämligen till San Diego State University för att träffa en kompis. Jag skulle fortsätta min väg hem mot Sverige. 

Första flyget tog mig från San Diego till San Fransisco och jag lyckades somna redan innan planet lyfte. Minns hur jag fick såna där enorma ryck man kan få när man somnar, och tyckte så synd om snubben bredvid mig hahaha! San Francisco är en stad som funnits, och fortfarande, finns på min bucket list men från planet kunde jag i alla fall skymta stadens skyline och Golden Gate Bridge. Nästa flyg var mellan San Francisco och Frankfurt. Efter att ha ätit middagen som serverades och kollat på den gemensamma filmen Djungelboken var det dags för mig att försöka sova för att över huvud taget få någon natts sömn. Det var många lediga platser på planet så flera personer kunde ta upp några säten var att sträcka ut på. Jag ockuperade 3 intill ett fönster för mig själv. Av erfarenhet är det inte alltid så lätt för mig att sova om jag inte ligger riktigt bekvämt. Så det blev någon timme hit och någon timme dit, kanske max tre timmar sammanlagt. När jag på onsdagsmorgonen landade på Frankfurts flygplats kändes det nästan som hemma. Jag befann mig i alla fall i rätt världsdel. Från Frankfurt flög jag till Köpenhamn där familjen väntade på mig med viftande amerikanska och svenska flaggor. Det blev förstås både kram- och gråtkalas Läs här om hemkomsten till Sverige.

 

No filter needed för den vackra solnedgången jag fick beskåda när jag lämnade det otroligt häftiga land jag kallat mitt hem i över ett år. Det var mitt livs resa.

Oahu till San Diego

Resemånad dag 24
Måndag 18/7

 

På morgonen försökte vi i över en timme att få tag i och beställa antingen en uber eller lyft utan att hitta någon tillgänglig. Vi fick dock inte panik än eftersom vi var ute i så god tid. Så vi satt ute på verandan med ett par andra ungdomar som flyttat in i rummet bredvid det vi hade. De tipsade om nummer till en billig taxi och just som vi skulle ringa kollade jag lyft igen och då fanns det äntligen en bil på north shore! Han körde oss i sin pickup-bil hela vägen till flygplatsen. Bagaget låg bak på flaket. Det hade börjat regna så vi blev lite oroliga att det skulle läcka in till packningen men det tycktes ha klarat sig. Vi undervisade vår chaufför om Sverige och Europa. Han hade verkligen noll koll, men vad annat kan man förvänta sig när han bor på andra sidan jorden haha? 

Väl på flygplatsen började galenheterna. Så mycket folk! Folk köade i ringar som gick runt och runt i flera varv i hela lokalen. Först till incheckningen och sen för att lämna väskan till agriculture check. Väl inne på flygplatsen åt vi lunch på Burger King. På flyget unnade vi oss själva att betala för att se varsin film; jag såg Dirty Granpa (riktigt kass!) och Andreas såg Deadpool, och sen bytte vi plats för att kunna se varandras filmer haha. 

Väl i San Diego var det bara att ta en uber raka vägen till hotellet, som låg väldigt nära flygplatsen, där vi sov gott i ett enormt rum. 

Hike

Resemånad dag 23
Söndag 17/7

 

Den här förmiddagen satte vi oss på cyklarna som tog oss lååångt hemifrån (kan medge att vi cyklade lite vilse) till en hike vi hört talas om. Vandringen var kort MEN gick uppåt, uppåt och enbart uppåt väldigt brant hela vägen så det blev en rejäl rumpträning sådär mitt på dagen. Men kul var det! Väl där uppe belönades vi med en härlig utsikt över havet och vi pausade med vatten och chips.

På cyklevägen tillbaka stannade vi vid en foodtruck för varsin acaí bowl som ju är så himla gott! Därefter stannade vi vid en liten strand bredvid Shark's cove där vi tog ett efterlängtat dopp. Där hängde vi hela eftermiddagen tills klockan närmade sig middagsdags, och då gick vi - liksom förra gången vi besökte Shark's Cove - bara rakt över gatan till parkeringen med Foodtrucksen. Så delade vi på en likadan poke bowl som jag testat tidigare. 

 

Coolt med fjärilen!

Något av det godaste vi åt på hela resan 

Haleiwa Arts Festival

Resemånad dag 22
Lördag 16/7

 

Ny dag med nya äventyr! Vi satte oss på cyklarna och tänkte den här dagen cykla åt andra hållet längs vägen. Då stannade vi till på en strand kallad Turtle Beach (egentligen Laniakea beach) som är känd för att supermånga sköldpaddor vilar på stranden eller i vattenbrynet där. Tyvärr såg vi bara några enstaka sköldpaddor under vår vistelse på stranden. Vi snackade även med några frivilligarbetare som brukar hänga vid stranden för att informera och hålla koll så att inga dumma turister bryter mot lagarna och trakasserar sköldpaddorna. De berättade också att det är samma 30 sköldpaddor som håller till vid stranden och att de kan se skillnad på dem allihop. 

 

Vi satte oss på cyklarna igen och styrde mot närmsta staden Haleiwa. På vägen dit såg vi en skylt om att det pågick en Arts festival, och det ville vi ju inte missa! Förutom att gå runt och kolla på konstverk, fotografier och hantverk drack vi strawberry lemonades och åt supergoda sallader till lunch. Dessutom uppträdde ett gäng äldre med sång och hawaiiansk dans. Det var så himla härligt! Älskar när man ger sig ut på äventyr, utan att ha planerat något särskilt, och hamnar mitt i upplevelser som detta!

Det sjöngs och uppträddes.

Festivalen låg på ett stort gräsområde nära havet, där det var tätt med sköldpaddor i vattnet. 

Försökte efterlikna en bild av mormor i skuggan under ett palmträd.

Andreas köpte en meteorit av lärare som kallade sig själva "teachers who dig science". De hade en massa häftiga saker, så som dinosarietänder och smycket gjorda av dinosauriespillning, meteoriter och alla möjliga sorters stenar. Själv köpte jag fina handgjorda smycken på ett annat ställe.

 

Efter att ha smakat en glass av lokal tillverkare fortsatte vi in i den lilla staden Haleiwa. Vi låste cyklarna och gick runt och tittade i butiker. Andreas köpte en hawaiiskjorta och jag köpte mer solkräm av mitt nya favoritmärke Sunbum. Jag var dessutom supernöjd med ett inköp i en söt butik av en liten skylt som sa "This is my happy place" (som numera pryder fint i studenrummet). 

På kvällen lagade vi scrambled eggs med våra farmers market-grönsaker. Sent på kvällen, när det blivit tillräckligt mörkt, gick vi ner till stranden då Andreas ville testa att ta bilder av den vackra stjärnhimmeln. Bilderna blev fjasko, enligt Andreas, men jag tyckte det var fint ändå.

Shark's cove & Poke bowl

Resemånad dag 21
Fredag 15/7

 

Det blev en lugn dag. Förmiddagen spenderades i några timmar vid Shark's cove - ett känt snorklingsställe med klippor och rev. På andra sidan gatan fanns en parkering med flera olika food trucks. Vi bestämde oss för att testa stället som hette "aji limo" (för titta bara på bilden så färgglatt det var!). Maten var verkligen helt fantastisk! Högt över förväntan! Såhär i efterhand tänker jag att det var något av det godaste jag ätit. Jag beställde en poke bowl som bestod av ris och sallad med råa laxbitar (sushilax) i kokos- och mangosås toppat med krispiga kokosflakes. A-m-a-z-i-n-g!

Efter maten cyklade vi i duggregnet till Waimea Bay där vi låg resten av eftermiddagen. Andreas snorklade med en sköldpadda och jag badade. Då och då regnade det, men det gjorde inte så mycket eftersom det var ett varmt tropiskt regn. På kvällen blev det ytterligare ett kvällsdopp på stranden utanför huset, och sen åt vi sushi i solnedgången.

Scout höll oss sällskap vid frukosten.

Den fantastiska lunchen!

Bilden ovanför och nedanför är från Waimea Bay. Jag hade precis parkerat cykeln i ett cykelställ under trädet när jag höll på att gå in i det hängande huvudet. Lite creepy att titta på allt detta...

Solar i regnet.